Без финансовия министър Асен Василев се проведе днешното първо четене в

...
Без финансовия министър Асен Василев се проведе днешното първо четене в
Коментари Харесай

В НС обсъждат удължаване на Бюджет 2021 без финансовия министър

Без финансовия министър Асен Василев се организира днешното първо четене в бюджетната парламентарна комисия на законопроект, който удължава действието на държавния бюджет от 2021 година до края на март 2022 година Василев е под карантина след вчерашното си присъединяване в Консултативния съвет за национална сигурност, на който шефът на Народното събрание Никола Минчев се оказа с ковид.

Късното сформиране на държавно управление след изборите на 14 ноември е причина новата 2022 година да стартира без гласуван бюджет. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев увери, че в средата на януари ще показа за публично разискване новия финансов закон, след което в края на януари той ще бъде импортиран в Народното събрание. " Бюджетът за 2022 година ще бъде написан с недостиг под 3%, без да се броят разноските за битката с ковид-пандемията, които към момента се считат ", сподели преди седмица Василев.

Днес стана ясно, че дефицитът в държавния бюджет за 2022 година ще бъде 4.5%. От тях 1.6% ще се дължат на нарасналите разноски за пандемията, които Еврокомисията разреши да не се регистрират от страните членки като бюджетни дефицити, с цел да не се надвишава Маастрихсткото ограничаване от не повече от 3%.

Депутатите от бюджетната комисия гласоподаваха на първо четене с 13 гласа " за " и 7 " въздържали се " до 31 март всички обществени помощи и заплащания към жители и компании по разнообразни закони да бъдат непокътнати в размерите от предходната година. До края на март минималната работна заплата също се замразява на 650 лева месечно. Запазват се размерите на минималните осигурителни приходи, на оптималния застрахователен приход, както и на другите осигурителни вноски. През първите три месеца на годината министерства и организации ще може да поемат задължения за заплащания и отговорности не повече от 25% от избрания през 2021 година годишен размер. Допълнителните хонорари за хората на първа линия в битката с пандемията за първите три месеца също се резервират на миналогодишните равнища, както и бюджетните прехвърляния, а разноските на страната през всеки един от първите три месеца на годината не може да надвишават 1/12 част от разноските през 2021 година

Опозицията в лицето на ГЕРБ не пропусна да употребява случая, с цел да изясни, че страната е в безпорядък, обстановката с неприетия бюджет е невиждана, приходите се замразяват и всичко това е на фона на галопиращи цени на тока и на потребителските артикули. " Трябва по-бързо да бъде импортиран в Народното събрание бюджетът за тази година. Докато се натуткаме, какво ще вършат общините, те към този момент стартират да стопират осветлението ", прикани Александър Иванов от ГЕРБ.

" Политическата обстановка е такава. Не може да чакаме новото държавно управление за две седмици да направи бюджет, в който да залегнат политиките от съдружното съглашение. Не би трябвало и да го претупваме ", отвърна ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ. И изясни, че в понеделник е бил в Троян и нямало проблеми там.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия пък напомни: " Вашите правила доведоха до покруса на пазара на електричество, по тази причина не жонглирайте с данни за цените. Резултатът от либерализацията е непостижими цени за българските консуматори и изнасяне на нашата евтина сила ".

Бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев изрази удивление, че сегашният финансов министър още не е подготвен с макрорамката. " Освен това в края на януари ще ни бъде показан базов бюджет, без да са включени всички политики на управническата коалиция. Още неприет, беше обяснено, че бюджетът ще бъде обновен в средата на годината. Това е невижданото. Какво значи до юни новите ограничения и политики да бъдат остойностявани? ", сподели Ананиев. Той направи сметката, че бюджетът за тази година на процедура ще доближи 6.5%, защото към предстоящите 4.5% трябвало да се прибавят 2.9 милиарда лева, които държавното управление трансферирало по набирателни сметки за да се харчат през новата година. " От юни ще имаме нов недостиг над 6.5% ", възнегудува Ананиев.

" Франция три пъти предходната година си актуализира бюджета ", уточни Румен Гечев.

От ГЕРБ приканиха ръководещите да ускорят анализите си и по-бързо да одобряват новия бюджет. " Всеки ден става все по-трудно. Училищата нямат буфери да покриват растящите разноски за ток при бюджет 1/12 от миналогодишния ", съобщи някогашният учебен министър Красимир Вълчев. Той прикани приходите, които зависят от бюджета, да бъдат обновени със задна дата или най-малко от по-рано от 1 април.

От Националното съдружие на общините желаеха и през новата година да бъдат освободени от отчисленията, които правят от такса боклук към Министерство на околната среда и водите. Те бяха признати като ковид-мярка през предходната година. Между първо и второ четене на законопроекта за удължение действието на Бюджет 2021 мярката ще бъде непокътната, дадоха обещание депутатите.

До края на тази седмица ще приключат всички съгласувания с министерства, организации, правосъдната власт, общините, изясни зам.-министърът на финансите Росица Велкова. В началото на другата седмица на уеб страницата на МФ ще бъде оповестен плана, след което ще се организира разискване със синдикати и работодатели. Сроковете са разчетени оптимално малко, съобщи Велкова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР